HannuValtonen LUOMUFUNDEERAUSTA

Pikavipit kortille

PIKAVIPIT KORTILLE.

Sekä eduskunta, että virkavastuulliset ovat ”mukayrittäneet” saada pikavippiyrityksiä rotiin ja tolkun rahanlainaajiksi. Ehkä ei ole tahdottu, tai sitten ei ole osattu. Kaikki me, ruohonjuuritasolla, tiedämme ko. lainaustoimen olevan luvallista ryöstöa niiltä, joilla ei ole tahtoa, tai taitoa oivaltaa mitä seuraamuksia tulee, kun lähtee noiden firmojen kanssa piirileikkiin. Pitäisi ilmeisesti lähteä ongelman kimppuun toisesta suunnasta.

Suomen lainamarkkinoille pitäisi toteuttaa henkilökohtainen lainaluottorekisteri. Luottorekisteri olisi pankkien ylläpitämä järjestelmä, joka ylläpitää ja päivittää luottorekisterin tietokantaa.
Jäsenistöön pitää kuulua kaikkien niiden yritysten, jotka Suomessa toimivat rahanlainauksen piirissä. Rekisteri on Suomen Pankin omistama ja valvoma järjestelmä.

Kun kansalainen haluaa luotottaa elämäänsä joko ohimenevässä pika-, tai pitkäkestoisemmassa tarpeessa, on hänellä oltava luottorekisterissä tarvittava tietokanta lainansa hoidon kantokyvystä. Rekisterin tiedoston voi avata joko ”luottokortilla”, tai puhelimen sovelluksella. Luottotiedon taso ilmoitetaan koodilla, joka ilmaisee henkilön luottotason yhteensopivuuden haettavaan lainaan.
Mikäli data ilmoittaa luottotason olevan nolla, niin luotonantaja ottaa 100% vastuun mahdollisesta luotonannosta. Käytännössä 0-varmuustason lainaa, eikä sen kuluja voi periä lakiteitse, eikä millään muullakaan tavalla, mikäli lainanottaja jättää lainansa hoitamatta. Yhteiskunta suojaa tässä tilanteessa lainanottajaa täysin lainanantajan perintätoimilta.
Toinen äärimmäisyys on lainananojan luottotason osoittavan 100% luotettavuustasoa. Tässä tilanteessa laina on turvallista myöntää lähes ilman limiittiä.
Noiden kahden mainitun väliin sovitetaan useampia portaita luottotason yhteensopivuudesta anottavan lainan suuruuteen ja laina-aikaan sovitettuna. Lainanantajan on huomioitava lainakoron ja muiden lainanhoitokulujen yhteensopivuus lainanottajan realisiin mahdollisuuksiin luotettavuusdatan perusteella.
Mikäli lainanantaja tekee tässä virhearvion, niin osa vastuusta jää lainanantajalle. Henkilön luottodatassa näkyvät kaikki ottolainaukset tosiaikaisena, kuten myös ottolainauksen käynnissä olevat prosessit. Samoin kaikki tapahtumat ja muutokset, jotka voivat vaikuttaa henkilön luottokelpoisuuteen. Luottokelpoisuus osoitetaan vain numeroilla, tai koodeilla, jotka eivät kerro tilan kysyjälle mitään muita taustatietoja.  

Järjestelmällä on kustannuksensa, mutta toisaalta pankeilla tulee olemaan yhteinen järjestelmä, jolloin mukanaolevien laitoksilla ei ole tarvetta oman järjestelmän kokonaisvaltaiseen ylläpitoon. On syytä jakaa kustannuksia myös lainananojalle tiedoston perustamisesta ja ylläpidosta, kuten yleisillä luottokorteillakin on käytäntö.

Mikäli tämä henkilöluottotiedosto otetaan käyttöön, suojaa se niitä, jotka nykylakien mukaan ovat syystä, tai toisesta kykenemättömiä hoitamaan raha-asioitaan. Toisaalta kaikki rahanlainaajat ovat samassa kilpailuasetelmassa, eikä yhdelläkään ole mahdollista käyttää moraalitonta lainaustoimintaa.
Kukin rahalaitos voi sitten mainostaa antolainaustaan miten parhaaksi näkevät, kunhan annettu tieto on oikeaa ja riittävän kansantajuista.
Toivoa sopii, että nykyinen raakalaismainen vippilainamenettely otetaan tarkasteluun tulevissa vaalikeskusteluissa.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat